.



.

dissabte, 25 de desembre del 2010

Les dones, el futur i l'esperança de Colòmbia.

En països com aquest, on el pes de la religió és asfixiant, on tota la litúrgia catòlica és present a tota hora, la relacions entre homes i dones, son molt desiguals.

És necessari fer un canvi de totes totes, per treure’s de sobre aquesta llosa que asfixia la gent, l'església. Aquesta que calla davant les barbaritats que cometen els assassins dia sí, dia també. Aquesta església que no demana justícia, sinó que demana perdó pels botxins. Aquesta església que sempre està al costat dels assassins i abandona a les víctimes, salvant contades excepcions. Aquesta església que imposa la seva cultura de submissió a les dones, en nom de Déu.

Així doncs, com no podia ser d'una altra manera, el pes del masclisme és aclaparador, algunes actituds em deixen perplex però al mateix temps, també veig que els canvis més reals i duradors, en aquest país, son aquells que fan les dones. Potser son pocs, però son sòlids, sense passos endarrere. Son victòries segures.

Grans líders en aquest país son dones. Petites i grans iniciatives estan en mans de les dones. Un bon exemple, les camperoles de Buenavista, un petit poble del nord colombià, on estan iniciant un procés per tenir les seves pròpies bèsties, la seva pròpia terra per treballar, etc. Per ser més autosuficients, més lliures, al cap i a la fi.

Camí de Buenavista.


Camperoles de Buenavista.


Buenavista, un llarg camí ple d'esperança.
Optimisme, il·lusió, ganes de seguir endavant i molta alegria.

Les petites victòries que es donen a Colòmbia, també son les nostres victòries.




Innocència, tendresa i alegria.

El futur de Buenavista és ple d'esperança, somriures i il·lusions.
Ni oblit ni perdó. Colòmbia necessita saber la veritat, justícia i reparació integral.



Aquest és un petit homenatge a totes elles, a totes aquestes dones que treballen en silenci, per fer de Colòmbia, un país més just, més amable i més alegre.



dimecres, 8 de desembre del 2010

Mirades des de Colombia

Policia i exèrcit sempre presents i entre la població civil. Colòmbia, país en guerra.

La població afro-colombiana, és doblement castigada. El racisme i la pobresa  sempre estan presents.

La tendresa dels infants és impagable. 

Els nins i nines, son motiu de lluita, per una Colòmbia millor.

Homenatge a Carmelo Barrios Acosta.

Infants del Rincón del Mar, Sucre.

Sempre amb un somriure.

Intentant ajudar a construir una Colòmbia més justa.

Marxa per la mort de Jhonny Silva. El seu pare, lluita contra l'oblit de l'assassinat del seu fill a la Universitat de Cali, a mans de la policia. 

Universitat de Cali.
Movimiento de Víctimas de Crímenes de Estado, (MOVICE).

Universitat de Cali.

San Onofre, Departamento de Sucre.

El Refugi Humanitari, una oportunitat perduda.

El Refugi Humanitari, al Catatumbo.
El passat dia 15 d'agost al vespre, varem sortir un equip d'IPO de Bogotà, per cobrir l'acte que es celebrava al Refugi Humanitari del Municipi de San Calixto, al Norte de Santander.

El Refugi Humanitari és una iniciativa sortida dels camperols de la zona, un espai on viure en pau i declarat "Territori sense armes" per poder viure sense interferències armades i on, a més a més, s'havien de fer les reunions amb el govern del Norte de Santander per fer la substitució de cultius il·lícits, la millora de les infraestructures, aturar la presència dels paramilitars, el repartiment d'aliments, etc.
La situació de la zona és molt greu, de crisi humanitària, doncs al Catatumbo Colombià, zona d'alta riquesa on hi ha grans jaciments de petroli, carbó i biodiversitat, l'estratègia paramilitar va ser, i és, un instrument utilitzat per l'Estat Colombià i les empreses nacionals, multinacionals i transnacionals per implementar dinàmiques de violència i terror amb més de 10.000 execucions extrajudicials, més de 600 desapareguts, més de 100.000 desplaçats, tortures, abusos sexuals, etc. tot per despullar de les seves terres a camperols i indígenes i apropiar-se de les seves terres, desallotjar les zones on ara s'avança amb l'explotació de carbó a cel obert, destruint el territori, l'explotació de petroli i la construcció d'infraestructura per als megaprojectes de sembra de palma d'oli, que s'utilitza per al biocombustible.

Policia i exèrcit son presents a totes hores i arreu. La repressió és d'una magnitud escandalosa. Juntament amb els paramilitars, son els qui més morts provoquen en aquest país en guerra.
Però de camí cap al Refugi Humanitari, varem rebre l'avís de l'assassinat d'un noi de només 15 anys al Municipi del Tarra, i ens varem haver de desplaçar urgentment cap allà. La situació a l'arribada del poble va ser la següent; un noi de 15 anys, desarmat i d'esquenes, va rebre l'impacte de varies bales al cap per part de l'exèrcit, segons els testimonis presents durant l'atac, l'exèrcit va voler col·locar-li una arma a la víctima per fer-lo passar per un "falso positivo" més. Els "falsos positivos" son morts, a mans de l'exèrcit, de ciutadans colombians, sempre de classe baixa o camperols, que els fan passar per guerrillers a canvi d'importants sumes de diners i de pas, fer "neteja" política. Encara avui, no hi ha cap condemnat pels milers i milers de morts. Al donar-se aquesta situació, la gent del poble no va permetre que l'exèrcit es quedes amb el cos del mort i es van produir greus aldarulls, l'exèrcit va ser atacat amb pedres, el banc totalment destrossat i l'ajuntament també va rebre atacs. Com no podia ser de cap altra manera, a la nit, l'exèrcit va respondre amb més trets i pallisses que, de manera inexplicable, no van acabar amb més morts. Naturalment, es va declarar el "toc de queda" a partir de les sis de la tarda.

La nostra presència allà va ser la de recollir tota la informació que varem poder, en forma d'entrevistes i reportatge gràfic per poder fer la posterior denúncia i difusió dels fets succeïts al Tarra i l'acompanyament dels líders del municipi per evitar possibles "desaparicions" o d'altre situacions similars que, malauradament, es donen sovint en aquest país. Dies més tard, la guerrilla va fer presència a la zona i va donar morts a dos soldats. La situació continua "calenta". 

Els nens i nenes ja tenen un joc nou, recollir quantes més bales millor.
Després de tres dies al Tarra, varem marxar en direcció al Refugi Humanitari. Varen ser 7 hores en autobús colombià, tota una experiència, per carreteres  colombianes, només cal que mireu les fotos i ja us podeu imaginar lo mogudet que pot ser un desplaçament per aquest país. Després varen ser set hores més pel riu Catatumbo fins a la frontera amb Veneçuela, que ja de nit, no ens varen deixar passar doncs, segons ells, encara no havien rebut el permís per fer-ho. Mitja volta i a dormir en una "casa" que hi havia prop de la frontera. Escric casa entre cometes perquè ací, les cases, no tenen en molts casos parets, ni lavabos, ni aigua corrent ni cap de les necessitats bàsiques cobertes, a excepció de la electricitat.

A l'endemà, sense menjar ni aigua des de feia més de dotze hores, amb criatures i gent gran, varem tornar cap a la frontera i després de passar un control de la guerrilla i de negociar/discutir-nos amb la guàrdia veneçolana, per fi, podem creuar la frontera i continuar el nostre camí cap al Refugi Humanitari. Un cop deixat el riu, tornem a entrar a terres colombianes i després de poc més d'una hora de caminada, per fi, arribem al Refugi.

La casa on varem passar la nit.
Durant els dies que hi han els actes al Refugi, no succeeix cap inconvenient ni problema, excepte que només hi ha carn i yuca per menjar, pel matí, migdia i nit!!! Naturalment no hi ha aigua corrent ni res per l'estil, així que tota la vida depèn de l'aigua del riu. La electricitat anava a hores i la calor era més que considerable. Les autoritats que havien de fer presència, no ho fan, fet que, al finalitzar els actes, ens fa desplaçar-nos cap a Cúcuta. És una oportunitat perduda, podria haver estat lloc d'entesa però al final, el govern, com gairebé sempre, no escolta a la seva gent. Caminada, set hores més en barca i no sé quantes en autobús. Varem sortir a les set del matí i fins a les dotze no varem arribar a la ciutat. Per gentilesa de la organització a qui estavem fent l'acompanyament, varem poder dormir en un hotelet amb llit i dutxa!!! Tot un luxe, i un plaer!!!

L'estat de les carreteres colombianes és de deixadesa total. L'estat només és present en forma d'exèrcit i prou.
A la ciutat de Cúcuta es va a fer diverses gestions per parlar amb el governador, s'acompanya  l'arribada de la comissió de juristes internacionals que han vingut d'arreu del món, inclosa una jutge del suprem alemany, per recollir informació i fer la posterior denúncia dels milers de morts a mans de l'estat i del para-militarisme, de la de milions de persones desplaçades pel conflicte i per denunciar la vulnerabilitat i la falta de respecte dels Drets Humans que es pateix a Colòmbia. 

Un cop finalitzada la feina a Cúcuta, cerveseta, volta per Veneçuela i tornada cap a casa, això sí, amb 15 hores d'autobús més.

Feina feta, fins a la propera. El Refugi Humanitari s'ha desmuntat però la idea, l'esperit, preval per aquestes terres.

El patiment de tot un poble.

És un dia calorós, d’aquells que et fan oblidar que estem a ple mes de Novembre, a les portes de Desembre, de les vacances de Nadal, de la fi del període escolar colombià, i també dels sopars familiars i retrobament amb els amics, d’aquells que viuen lluny o romanen tan ocupats que s’obliden de la seva gent. La calor no fa pensar en aquests temps.

La casa és humil, com la majoria de les cases d’aquest país; quatre parets, uns matalassos tirats pel terra i un pati amb un foc al terra que fa de cuina. Un forat amb un cubell d’aigua, fa de bany. Les riqueses materials son inexistents per a la majoria de colombians i colombianes, i per riqueses, aquí s’entén, tenir aigua corrent, electricitat, separació entre les persones i els animals, etc. a més a més, a tot això, cal sumar-hi la duresa d’aquest hivern, diuen per aquí, que el pitjor que recorden en molt de temps. De fet, per entrar a la casa, cal saltar per uns quants troncs situats estratègicament per no mullar-se els peus, ara bé, un parell de dies més de pluja, i la casa, com ja els hi ha passat a les cases veïnes, serà abnegada per l’aigua.
Tot i això, som rebuts molt cordialment, amb efecte, com sempre passa en aquest país. Ens ofereixen un bon plat de peix per esmorzar i agafar forces per a un matí que serà llarg i dur.

Després de molts mesos de silenci, la gent ja pot alçar la veu, algú els escolta.
Cal treballar, escoltar i que ells parlin. Cal que comencem a caminar amb la gent d’aquest petit poble situat al nord oest colombià. El paisatge, simplement és espectacular. Hi ha aigua per tot arreu, camps que la vista no poden veure  acabar, ramats de vaques i búfals, collites de fruits diversos i com sempre, una carretera en estat lamentable, potser divertida i sobretot exòtica per al foraster, però un mal son per als habitants d’aquestes contrades. 

Comencen les explicacions, la història d’aquest genocidi. Els minuts van passant i la situació esdevé insostenible, el pare comença el relat de les tortures, les cares de la gent es van enfosquint, tothom calla, és d’aquells silencis que fan mal, silencis que et fan sentir el dolor d’aquesta gent.

Massa patiment acumulat en tantes persones, el silenci perdura, els infants miren als adults amb cara d’estranyats, no saben que passa, però saben que alguna cosa està succeint. El dolor és present, el silenci perdura, les explicacions del pare continuen.
Finalment, la filla esclata a plorar, els crits fan mal, molt de mal. El dolor, els crits de dolor, son esgarrifosos, és pur dolor. Les llàgrimes salten, de sobte, es com si tot hagués esclatat. Tothom es queda esglaiat, la filla no pot seguir escoltant el relat. La seva mare i el seu germà, van ser desapareguts, torturats i assassinats, ara fa escassament cinc mesos.

És fa un llarg silenci, la filla abandona la casa i surt al pati; necessita aire, aigua, esperança.

Surt la ràbia, de les llàgrimes a la ràbia en un instant. Molta ràbia, fins i tot odi. Desesperació.


L’ambient és dur, la gent necessita plorar i cridar. Tenen moltes coses a dir però ningú els escolta. Resten muts, en silenci, de cara al món, a un món que els ignora i els deixa sols, abandonats en aquesta llarga foscor que ja fa molts anys que dura, masses anys.

La gent és dura, ferma i demanen continuar amb la recol·lecció de dades de cara a l’audiència agrària que hi ha d’aquí uns dies a la capital del departament de Sucre. Per fi, el seu dolor, veurà a la llum. Per fi, podran plorar en públic.
El cas de Betty Lambraño i el seu fill Francisco Rafael Vides, és especialment dolorós. Les tortures van ser especialment salvatges. No van ser humanes, si és que alguna tortura pot ser-ho.


La mare i el seu fill, ara fa un temps, es van negar a abandonar la casa, la seva casa. Volien romandre a la seva terra, aquella que durant tant de temps, els i a donat de menjar. Les amenaces es van produir durant setmanes i setmanes, i de les amenaces als fets, la casa cremada.

Tot i això, la resistència a marxar, a abandonar, continua. El preu a pagar serà molt alt.

Els paramilitars varen fer acte de presència, les seves ombres fosques, els seus rostres de por i mort, es presenten a casa dels desafortunats.
El poble, tot i les adversitats, creu en el futur. 

Comencen les tortures, ell és lligat de mans, arrossegat pel terra, li produeixen múltiples talls als braços per on perd sang a dojo, la llengua li és tallada, al igual que els testicles. Li arranquen els ulls amb la eina que es fa servir per caçar les tortures. Finalment li tallen el cap. Ella és violada en repetides ocasions, és arrossegada pel terra més de cinc cents metres, li tallen els cabells, la llengua, els llavis, els mugrons i li fan múltiples talls al llarg de tot el cos per produir-li una dolorosa i lenta pèrdua de sang. Finalment és assassinada i abandonada al riu.

Malauradament, i tot i la duresa dels fets, la policia els i diu, a la família, que no hi ha res a fer, que son pobres i que la seva mort no importa a ningú. Millor que no es facin mala sang i ho deixin corre, és el consell del responsable policial.  Així és la justícia colombiana. Així és Colòmbia.

Sembla mentida però aquest no és res més que un altre cas de brutalitat, de tortura, d’assassinat, per poder tenir la terra, per fer negocis, pels que tenen molts diners, encara en puguin tenir més. La terra, el seu control, son la font de totes les desgràcies d’aquest país.

Molt a prop del lloc dels fets, hi ha una gran finca del cosí de l’expresident Alváro Uribe.

No calen més explicacions.