.



.

dilluns, 26 de setembre del 2011

Diables i dracs. Els Correfocs de les festes de la Mercè.

Els correfocs, són un tipus de balls parlats amb un origen que es fa difícil de precisar. El que és inqüestionable, és que provenen de l’anomenat Ball dels Diables


En els seus orígens, els Ball dels Diables era exhibit entre plat i plat en els àpats nobles en l’ Edat Mitjana; per això també és conegut com l’entremès. Aquesta dansa, representava la lluita entre el bé i el mal, i va ser per aquesta raó que va començar a tenir protagonisme en festes de Corpus (primera vegada que sortiren al carrer, va ser per aquest motiu, l’any 1424) , processons eclesiàstiques, etc.  tot donant un aspecte cerimoniós, però alhora divertit a les actuacions. En aquestes representacions, apareixia la figura del diable , personatge que feia riure al públic amb les bajanades i cabrioles que feia i deia.


Les primeres referències escrites, no van datar -se fins el 1150. Aquest any va ser el primer, que ens demostra gràficament que quelcom semblant a un correfoc va existir, a més ens informa que aquesta cerimònia va tenir lloc al banquet celebrat durant l’enllaç de Ramon Berenguer IV i la princesa Peronella.


Els segons antecedents del Correfoc apareixen l'any 1979 a la Trobada de Dracs que es va fer a Barcelona en el marc de les festes de la Mercè. Era la primera etapa de la mal anomenada transició i arreu del país es vivia una època de gran exaltació en la recuperació de les tradicions populars després dels anys de repressió i foscor franquista.
En aquella exhibició pels carrers de Barcelona, els diables van encendre carretilles de forma estàtica, en rodona, tal i com feien tradicionalment a les seves respectives poblacions. En un moment de la cercavila, els diables es van sortir del protocol oficial i estricte, i empesos per forces misterioses, es van dedicar a perseguir als que s'ho miraven. En alguna d'aquestes accions espontànies, i per sorpresa de tothom, algú es va posar a ballar sota els diables, en comptes de fugir-ne. Aleshores es va produir l'associació d'idees que va donar nom al correfoc.


Avui en dia, els correfocs son ben vius arreu dels Països Catalans, tot i que la modificació de la normativa europea i la posició de l'estat francès, que va publicar el 21 de març passat dues informacions contràries a la tradició popular del correfoc, posen en perill la supervivència d'aquesta festa a la Catalunya Nord.














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada