.



.

dilluns, 31 de gener del 2011

Carnavals de "Negros y Blancos". Colòmbia.

Des de principis del segle XX, a Ipiales, un poble situat al sud de Colòmbia, just fent frontera amb l'Equador, celebren els carnavals d'una manera molt especial i amb molta dedicació.

Diuen que en els seus inicis, aquesta era una festa de les famílies benestants, que sortien amb els seus cavalls a tirar serpentines, anaven a prendre via amb les seves dones, els nens sortien després d’ells i es feien “matar” per una d’aquestes serpentines. Aquest diuen, que podria ser l'inici dels carnavals a Ipiales, tenint en compte que per aquella època, al 1920, a Pasto, les famílies que posseïen cavalls de raça, sortien exhibir-se entre ells i regalar flors a les dames aristocràtiques de la ciutat, i sembla que a Ipiales van voler copiar aquest costum. 

Per allà als anys 50, s'organitzen 2 grups i surten disfressats a jugar al carnaval. Es presenten danses, comparses i disfresses. Es diu que aquesta època vaser dels anomenats "carnestoltes sagnants" perquè als participants els agradava sortir fent representacions d'operacions en les que els treien els intestins i mostraven la sang de la víctima i la escampaven per tot el públic present; altres espectacles consistien a mostrar sang i morts
.

A poc a poc la forma de participar en els carnavals va canviant i el 1972 apareix la primera carrossa artesana, costum que es va consolidar i ha arribat fins als nostres dies.

El carnaval d'enguany, va ser tot un èxit, els carrers eren plens de gom a gom, amb un munt de comparses, implicació de la gent va ser màxima, etc. La festa del carnaval de “Negros y Blancos” es viscuda per tot el poble, amb una intensitat i il·lusió, que contagien a tothom.

És una de les moltes cares amables que té aquest estimat país anomenat Colòmbia.

Carnaval de "Negros y Blancos". Ipiales, Nariño.
La policia, sempre present encara que siguin festes populars.
Colors i música son la característica principal dels carnavals.

La calor a vegades fa difícil de suportar el pas de les comparses.
Els petits també participen del Carnaval.


Color i més color.




Els balls indígenes també estan presents en els carnavals.





L'espuma i la pintura negre li donen sentit al nom d'aquests carnavals.





El color dels carnavals fa oblidar, per uns dies, la foscor de l'exèrcit. 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada